srijeda, 26. studenoga 2008.

Najbolji način kako tinejđera naučiti o vrijednosti novca...

Ponekad nas teško pogađa činjenica da ja na tržištu sve više stvari koje adolescenti mogu kupovati svakoga dana. Postoje dizajnerski atraktivne cipele, video igrice, mp3 playeri, skupocjena odjeća i mnogo toga. Ako, kao i većina nas,svoj kućni budžet držite na uskoj uzici onda je dosta teško svom djetetu kupiti baš sve što poželi. Zbog toga je jako potrebno naučiti ga da cijeni novac te da upozna njegovu pravu vrijednost.Vrlo je važno da svoje dijete počnete učiti o vrijednosti novca još u ranoj mladosti. Za početak možete krenuti sa 10 godina te ima davati džeparac od dvadesetak kuna tjedno koji mogu potrošiti kako oni žele. No, također im morate dati do znanja da tim novcem nekako pomognu u vašem zajedničkom kućanstvu bez obzira što se radilo o maloj količini novca. Morate raditi s njima odnosno pomoći im pri njihovoj odluci kako i zašto će potrošiti taj novac. Što je puno kvalitetnije nego da im dajete konkretne zadatke. Također nemojte im postavljati granice koliko od tog džeparca smiju potrošiti, već im samo prestajte kupovati neke dodatne ne tako potrebne sitnice odnosno igračke. Dijete mora shvatiti da ako već slijedeći dana potroši džeparac za recimo sladoled i čokoladu, onda do slijedećeg džeparca više ne može kupiti neke stvari koje su mu možda vrjednije od sladoleda i čokolade.
Također je vrlo bitno da dijete u ranoj mladosti naučite neke osnovne principe kod određivanja kućnog budžeta i da već sada otkriju koliko neke stvari različito koštaju. Odvedite ih sa vam u kupovinu te im dajte mogućnost da aktivno sudjeluju u nabavci kućne košarice te s njime otvoreno pričajte što vam je potrebno, a što ne. Također dozvolite mu da gleda pa možda čak i da plati račun na kraju te da time uvidi da ako kupuje puno stvari mora odvojiti više novca.
Kad vaša djeca postaju starija, konkretnije negdje oko 13 ili 14 godina polako im povećavajte odgovornost prema trošenju novaca te im u njihov džeparac uključite i obvezu da njime kupuju odnosno plaćaju ručak u školi. Dakako, da im povećajte đeparac kako bi im bilo dovoljno novaca. Kako će vrijeme prolaziti djetetu će biti normalno da pri dobivanju džeparca mora odvojiti određeni dio novaca kako bi kupio ručak odnosno jednom mjesečno platio užinu u školi. Novac ste i dalje vi zaradili, ali dijete je svakako počelo učiti njegovu vrijednost. S vremenom uključite dijete u kreiranje budžeta i za kupnju odjeće i obuče te MP3 playera i skupljih stvari, odnosno, ukoliko vam budžet ne dozvoljava kupnju TV-a dijete to mora shvatiti. Drugim riječima ono mora shvatiti da za kupnju skupljih stvari, poput novog TV-a ili MP3 playera potrebno je nešto i žrtvovati.
Zapamtite da ih još uvijek morate kontrolirati. Ukoliko otkrijete da vaše dijete ne uči pravilno manevrirati novcem uskočite natrag u ulogu policajca te uzmite natrag kontrolu nad raspolaganjem novcem sve dok u potpunosti ne budete zadovoljni.
U jednom trenutku života vaše će se dijete možda željeti zaposliti, da li honorarno ili stalno ali to je odličan način da ga upoznate sa prednostima štednje. Uputite ga da određeni dio svojih primanja preusmjeri u štednju kojom će financirati neke veće projekte u svom kasnijem životu kao što su daljnje školovanje, kupnja stana ili nešto drugo tipa životnog osiguranja ili mirovinske štednje. S vremenom neka stekne naviku kratkoročne štednje kojom može kupiti neke sitnice koje jesu, a možda i nisu potrebne u životu, recimo računalo ili Playstation. Na kraju, ostatak novaca neka potroši na bilo koji ludi način koji on smatra da je zavrijedio. Svakako, to je još uvijek vaše dijete, ovisno o vama kao roditelju te još uvijek živi u zajedničkom kućanstvu, te time imate pravo kontrolirati njegovu potrošnju novca ukoliko kao roditelj smatrate da ga troši krivo i neumjerenu. Recimo svakako morate biti pažljivi da ga ne troši na cigarete, alkohol ili ne daj Bože, drogu.
Učenje djeteta o vrijednosti novca može biti spor i mukotrpan proces koji zahtijeva mnogo malih koraka i nemojte biti naivni te misliti da će proći bez problema. Vaše dijete, ponajviše u dobi adolescencije, zeznuti će stvar nebrojeno puta, no svakako imajte na umu da ste vi uz njega te ga upućujete na svaku pogrešku. Također zapamtite da najvrjednije lekcije koje naučimo su one proizašle iz učinjenih grešaka.


(mojedijete)

Nema komentara: