subota, 21. ožujka 2009.

Torte


(Hello Kitty)




(pita od jabuka)


(voćna torta)

(torta koju je moja kcer radila prijatelju za rođendan)

( CTN team - torta)

(goooooooooooool)

Sastojci za Ticino masu:

5 dkg biljne masti

1/2 kg šećera u prahu

3 žlice soka od limuna

2 žlice vode

boje po želji


Priprema:

Mast,limunov sok i dvije žlice vode istopite na laganoj vatri(ne smije proključeti) Polovicu od pola kile šećera,malo po malo dodajte u tekućinu i brzo i neprestano miješajte(pjenjačom) da se ne bi stvorile grudice. Kada ste potrošili tu polovicu šećera i dobili finu gustu masu,pojačajte vatru i pustite da zakuha. Miješajte i dalje i kuhajte odprilike jednu minutu. Maknite sa vatre i preostalu količinu šećera opet malo po malo stavljajte uz stalno miješanje(sada uzmite kuhaču). Počet će se stvarati gusta masa i na kraju ćete dobiti “loptu”. Ostat će malo masnoće sa strane ali vi kuhačom i dalje miješajte. Prebacite masu u posudu,poklopite ju i neka se ohladi(ali neka ostane mlaka) U tom trenutku će masa biti malo tvrda ali ju i dalje mjesite ali sada rukama. Uzmite malu žličicu vode i dodajte u masu pa prstima mjesite(ljepit će se za ruke) Malo šećera u prahu stavite na podlogu,istresite masu pa mijesite dok ne dobijete fino elastično tijesto. Nemojte pretjerati sa tom dodatnom količinom šećera da se ne bi opet stvrdnula masa. Zamotajte u foliju za svježinu i stavite u zatvorenu plastičnu posudu. Što duže bude stajala,masa će biti ljepša a napravite ju dan prije nego što ćete s njom raditi. Boje i ekstrakte dodajte po želji i ako ste masu razrijedili tekućom bojom opet se malo pomozite šećerom. Oblažite torte,radite ukrase a za veće torte povećajte masu.
(http://www.coolinarika.com/)


četvrtak, 19. ožujka 2009.

Faširanci sa krastavcem i sezamom



Kiflice sa sirom i šunkom

Brzo & Fino kiflice
( recept sa čašice za kiselo vrhnje)

Sastojci:
600g glatkog brašna T400
1 prašak za pecivo
1 žlićica soli
1 dcl ulja
200 g kiselog vrhnja sa 12% m.m.
2 dcl toplog mlijeka
1 kocka svježeg kvasca ili 1 vrečica instant
1 žlica šećera

srijeda, 11. ožujka 2009.

CHOCOLATE CHIP COOKIES

fino fino finooooooo...

SASTOJCI:

miksati:
10 dag margarina- omekšanog
14 dag smeđeg šećera

dodati:
1 jaje
1 ekstrakt vanilije

umiješati rukom:
17 dag brašna
1 prašak za pecivo
5 dag zobenih pahuljica
10 dag čokolade - komadići

Žlicom stavljat hrpice na papir za pećenje, ostaviti dosta razmaka i peći 15-20 minuta na 180 stupnjeva.

Lješnjakovi trokuti

TIJESTO:
20 dag oštrog brašna
10 dag šećera
5 dag margarina
1 jaje
1 vanil šećer
1/2 male žličice praška za pecivo

PRIPREMA:
Od svih sastojaka zamjesite prhko tijsto, njime obložite dno lima i premažite marmeladom

NADJEV:

10 dag margarina
10 dag šećera
10 dag mljevenih prženih lješnjaka
10 dag rezanih prženih lješnjaka
2 žlice mlijeka
1 vanil šećer
3 žlice marmelade od marelice

PRIPREMA:
Miješajte na vatri margarin, mlijeko i šećer.Kada zavrije dodajte lješnjake i vanil šećer. Malo ohladite i prelijte tijesto. Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađeno režite na kvadrate, pa na trokute. Oštre rubove trokuta prelijte čokoladom.

Štruce od badema

fini za njupat uz čaj ili kavu :)

SASTOJCI:

- 4 jaja
- 28 dag šećera
- 20 dag badema
- 36 dag brašna
- naribana korica 1 nepoprskanog limuna
- 2 vanil šećera

PRIPREMA:

Jaja i šećer pjenasto umutite pa lagano dodajte krupno nasjckane bademe, limunovu koricu i brašno. Pecite u rebrastom kalupu ili namašćenoj foliji obliku štruca (Širine 5 cm, visine 3 cm) 20 minuta na 150 stupnjeva. Još vruće izrežite na tanke prutiće i posipajte šećerom u prahu.