srijeda, 15. listopada 2008.

NOĆ VJEŠTICA

Noć vještica ili Halloween
Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, a zapravo je skraćenica od "All Hallow's Eve" ili "Hallow Eve" (Sveta večer, noć uoči Svih svetih), slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu, a odgovara katoličkom blagdanu Svih svetih.
Povijest
Stari Kelti su 1. studenog slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću sustreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobiva stalni datum, a te noći prema starom rimskom vjerovanju, crni bog lova Samain preuzima vlast nad svijetom, ubija srndaća (boga Sunca), a božicu vegetacije odvodi u podzemlje, gdje ona do proljeća bdije nad mirujućim sjemenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom, kako bi griješne duše uplašili, a dobre pronašle put kući. Bundeva je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.
Legenda o Jack-o'-lanternu
Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj
legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog griješnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se rješi dao mu je žeravicu ugljena. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.

JEZIVI KOLAČIĆI

60 g Gussnela Dolcela
90 g šećera u prahu
210 g maslaca
60 g badema
4 žumanca
Za bijelu glazuru:
200 g šećera u prahu
5 žlica limunova soka
Za tamnu glazuru:
100 g čokolade za kuhanje

Priprema:
Od brašna, Gussnela, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, mljevenih badema i žumanaca umijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak oko sat vremena.
Tijesto razvaljajte i kalupom izrežite duhove, šišmiše i bundeve te ih složite u namašćen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.
Za bijelu glazuru, šećer i limunov sok miješajte električnom mješalicom srednjom brzinom oko 10 minuta dok ne dobijete jednoličnu, ali ne pregustu smjesu. Pripremljenu smjesu žlicom nanesite na kolačiće i ostavite neka se osuši.
Čokoladu za kuhanje rastopite na vodenoj pari, nanesite je na kolačiće i ostavite neka se osuši.


ČAROBNI NAPITAK
Želite li nekog začarati i posve mu oduzeti mogućnost racionalnog razmišljanja, smiješajte mu napitak od čokolade, kave, cimeta, muškatnog oraščića i vrhnja u prahu.

Sastojci za 10 osoba:
250 g čokolade u prahu
150 g vrhnja u prahu
5 žličica instant kave
½ žličice cimeta u prahu
¼ žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
1,5 l vrele vode

Priprema:
Čokoladu u prahu, vrhnje u prahu, instant kavu, cimet i muškatni oraščić pomiješajte.
U šalicu stavite 3 žličice pripremljene smjese i prelijte sa 150 ml vrele vode.


MUFFINI S BUNDEVOM
Hipnotizirajte goste slatkom aromom kolača, omamite ih mirisom cimeta i bundeve i dozovite duh urnebesnog partijanja.

Sastojci:
200 g očišćene žute bundeve
300 g Pšeničnog oštrog brašna
1 Prašak za pecivo

1 žličica cimeta u prahu
120 g šećera u prahu
3 jaja
50 ml mlijeka
50 ml ulja
50 g grožđica
maslac za premazivanje kalupa
50 g šećera u kocki

Priprema:
Bundevu stavite u posudu i dodajte tek toliko vode da je prekrije. Kuhajte na laganoj vatri. Nakon kuhanja ocijedite suvišnu tekućinu.
Još toplu bundevu usitnite u električnoj sjeckalici. Brašno promiješajte s praškom za pecivo, cimetom i šećerom.
Posebno električnom mješalicom istucite jaja, dodajte mlijeko, ulje i bundevu. Postupno umiješavajte brašno i grožđice.
Kalupe za muffine premažite maslacem. Napunite ih pripremljenom smjesom, pospite grubo tucanim šećerom (šećer u kocki) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
Tople muffine izvadite iz kalupa i poslužite uz topli napitak.


MRKI MUFFINI

Sastojci:
375g glatkog brašna
pola žličica sode bikarbone
25g kakao praha
150g smeđeg šećera

125g otopljenog maslaca
2kom jaja (lagano razmutiti)
250ml obranog mlijeka
Nutella (količina po ukusu)

Priprema:
Namastiti tepsiju za muffine s 12 udubljenja (dobro je i pobrašniti)
Pomiješati brašno, kakao, šećer i soda-bikarbonu, umiješati otopljenimaslac, mlijeko i jaja. Miješati lagano, ne mikserom, vec najbolje metalnomžlicom. Iskusne kuharice upozoravaju – za muffine je najbolje posebnopomiješati suhe i vlažne sastojke i onda ih oprezno spajati.
Smjesa ce bitipomalo “gnjecava”, ali ce zato muffini biti sočni.
U udubine staviti otprilike trećinu smjese, u svaku udubinu dodati žlicu Nutelle, i gore staviti ostatak smjese.Peći na 200 stupnjeva, oko 20 minuta.
Ukrasite po želji.

PIZZA PAUKOVA MREŽA
Ova slikovita pizza primjer je kako omiljeno jelo uz malo mašte i dobre volje možete pretvoriti u neodoljivo.

Sastojci za 4 osobe

Za tijesto:
20 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
250 g
Mješavina za tijesto za pizzu

1 žličica soli
1 žlica ulja

150-200 ml vode
Za umak:
2 žlice maslinova ulja
400 g
Pelata Podravka
1 žličica šećera
2 žličice
Vegete Twist pizza
Za nadjev:
1 paprika
2 rajčice

100 g Kukuruza šećerca

200 g mozzarelle
Za ukrašavanje:
4 žlice
Ketchupa blagog

crna prehrambena boja
8 cherry rajčica
16 zrna crnog papra
1 paprika


Priprema:
U zdjelici razmrvite kvasac, dodajte mu šećer, malo mlake vode i brašna pa ga ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta. U mješavinu za pizzu dodajte sol, napravite udubinu pa u nju stavite kvasac i ulje. Umijesite mekano i glatko tijesto postupno dolijevajući mlaku vodu. Tijesto ostavite neka udvostruči volumen, a za to vrijeme pripremite umak od rajčice. Na zagrijano maslinovo ulje stavite ocijeđene pelate, dodajte šećer, Vegetu Twist pizza pa kratko propirjajte. Tijesto podijelite na 8 dijelova te ga razvaljajte u okrugli oblik. Po tijestu rasporedite umak od rajčice, papriku narezanu na štapiće, sitno nasjeckane rajčice, kukuruz šećerac i naribanu mozzarellu. Tako pripremljene pizze pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta. Posluživanje Za ukrašavanje pizza, obojite ketchup crnom prehrambenom bojom, stavite ga u tuljac od papira za pečenje te po gotovim pizzama nacrtajte paukovu mrežu. Cherry rajčicama odrežite dio oko peteljke te ih smjestite unutar mreže, za oči upotrijebite zrna crnog papra, a štapiće paprike posložite oko rajčica da izgledaju poput nožica.



Nema komentara: